• ASAHI SL 0,5L

Symbol: SRO001820

ASAHI SL 0,5L

Brak towaru
110.82
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
Kurier InPost 12
Kurier InPost Pobranie (Za pobraniem) 15
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

ASAHI SL

ASAHI SL to regulator wzrostu/ biostymulator wzrostu mający wpływ na wyższe plony i ich wyższą jakość, wspomaga kondycję roślin i regeneruje rośliny. Preparat może być stosowany w warunkach, które nie sprzyjają rozwojowi roślin, tzn. stres po posadzeniu, susza, przymrozki, zbyt duża wilgotność, zasolenie podłoża, fitotoksyczność pestycydów i nawozów, obecność metali ciężkich, albo gdy roślina została uszkodzona nawozami czy środkami ochrony roślin. h
W Polsce Asahi SL oferowany jest na rynku przez firmę Arysta od 1997 roku, jest sprawdzony w stosowaniu w uprawach rolniczych, sadowniczych, warzywnych.
Jego działanie powoduje wzrost aktywności enzymów antyutleniających, przez co przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego powodującego starzenie się i rozpad komórek. Skład Asahi oparty jest na wykorzystaniu trzech substancji aktywnych występujących w roślinie również w naturze. Pobudza geny odpowiedzialne za wzrost, przyrost biomasy, funkcje transportowe i gospodarkę wodną w roślinie. Badania przeprowadzone przez czeskich naukowców wykazały również, że rzepak potraktowany Asahi wzmacnia łuszczyny, przez co jest mniej podatny na żerowanie pryszczarka kapustnika.

Zawartość substancji czynnych:

  • para-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,3% (3 g w 1 litrze środka)
  • orto-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,2% (2 g w 1 litrze środka)
  • 5-nitrogwajakolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,1% (1 g w 1 litrze środka)

    Korzyści stosowania:

  • roślina ma dostęp do większej ilości energii
  • następuje poprawa przepływu cząsteczek w komórce oraz pomiędzy tkankami w roslinie ( staje się on szybszy )
  • zapewnia optymalne warunki wzrostu od początku sezonu wegetacyjnego
  • składowe środka mają swój udział w powstawaniu lignin wypełniających ściany komórkowe
  • korzystnie wpływa na rozwój wegetatywny upraw
  • poprawa efektywności regulacji hormonalnej
  • łatwy w stosowaniu- można mieszać Asahi praktycznie ze wszystkimi środkami ochrony roślin
  • korzystnie wpływa na przyswajalność nawozów pozakorzeniowych

    Dawkowanie Asahi - jak stosować?


    Uprawa Liczba zabiegów Termin stosowania Dawka/ ilość cieczy roboczej
    Pszenica ozima 2 (co 20-50 dni) stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Burak cukrowy 4 (co 7-30 dni) stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Rzepak ozimy 2 (co 30-60 dni) stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia 0,6 l/ha 300 l/ha
    Kukurydza 2 (co 14-21 dni) stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Ziemniak 4 (co 7 dni) tosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu 0,5 l/ha / 300 l/ha
    Marchew 3 (co 7-30 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Pomidor (w gruncie) 5 (co 5 dni) 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Ogórek (w gruncie) 3 (co 7 dni) tosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą. 0,6 l/ha / 500 l/ha l
    Jabłoń 3 (co 7-14 dni) stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Wiśnia 3 (co 7-14 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Czarna porzeczka 2 (co 7-30 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Malina 4 (co 7-30 dni) stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Truskawka 4 stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Agrest 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Aronia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Borówka wysoka 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Czereśnia 3 (co 7 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Grusza 4 (co 7 dni) stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Śliwa 3 (co 7 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Brokuł zwyczajny 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Burak ćwikłowy 4 (co 7 dni) stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Cebula 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Cukinia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Cukinia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Kapusta pekińska 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Papryka 5 (co 5 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Pietruszka 3 (co 7 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Seler 3 (co 7 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 0,5 l/ha / 500 l/ha

UWAGA:

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć szczególną uwagę na stosowane zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i symbole ostrzegawcze umieszczone w etykietach oraz przestrzegaj zalecanych środków bezpieczeństwa.

Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. z 2020r., poz.2097).

PDF DocumentASAHI SL Etykieta

PDF DocumentASAHI SL Karta charakterystyki

  • Sklep zamknięty

Sklep czynny od 27.01.2025