• ASAHI SL 1L.

Symbol: SRO000655

ASAHI SL 1L

Brak towaru
128.23
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
Kurier DPD 12
Kurier InPost 12
Kurier DPD pobranie (Za pobraniem) 15
Kurier InPost Pobranie (Za pobraniem) 15
Paczkomat Inpost 15
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

ASAHI SL

ASAHI SL to regulator wzrostu/ biostymulator wzrostu mający wpływ na wyższe plony i ich wyższą jakość, wspomaga kondycję roślin i regeneruje rośliny. Preparat może być stosowany w warunkach, które nie sprzyjają rozwojowi roślin, tzn. stres po posadzeniu, susza, przymrozki, zbyt duża wilgotność, zasolenie podłoża, fitotoksyczność pestycydów i nawozów, obecność metali ciężkich, albo gdy roślina została uszkodzona nawozami czy środkami ochrony roślin. h
W Polsce Asahi SL oferowany jest na rynku przez firmę Arysta od 1997 roku, jest sprawdzony w stosowaniu w uprawach rolniczych, sadowniczych, warzywnych.
Jego działanie powoduje wzrost aktywności enzymów antyutleniających, przez co przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego powodującego starzenie się i rozpad komórek. Skład Asahi oparty jest na wykorzystaniu trzech substancji aktywnych występujących w roślinie również w naturze. Pobudza geny odpowiedzialne za wzrost, przyrost biomasy, funkcje transportowe i gospodarkę wodną w roślinie. Badania przeprowadzone przez czeskich naukowców wykazały również, że rzepak potraktowany Asahi wzmacnia łuszczyny, przez co jest mniej podatny na żerowanie pryszczarka kapustnika.

Zawartość substancji czynnych:

  • para-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,3% (3 g w 1 litrze środka)
  • orto-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,2% (2 g w 1 litrze środka)
  • 5-nitrogwajakolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,1% (1 g w 1 litrze środka)

    Korzyści stosowania:

  • roślina ma dostęp do większej ilości energii
  • następuje poprawa przepływu cząsteczek w komórce oraz pomiędzy tkankami w roslinie ( staje się on szybszy )
  • zapewnia optymalne warunki wzrostu od początku sezonu wegetacyjnego
  • składowe środka mają swój udział w powstawaniu lignin wypełniających ściany komórkowe
  • korzystnie wpływa na rozwój wegetatywny upraw
  • poprawa efektywności regulacji hormonalnej
  • łatwy w stosowaniu- można mieszać Asahi praktycznie ze wszystkimi środkami ochrony roślin
  • korzystnie wpływa na przyswajalność nawozów pozakorzeniowych

    Dawkowanie Asahi - jak stosować?


    Uprawa Liczba zabiegów Termin stosowania Dawka/ ilość cieczy roboczej
    Pszenica ozima 2 (co 20-50 dni) stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Burak cukrowy 4 (co 7-30 dni) stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Rzepak ozimy 2 (co 30-60 dni) stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia 0,6 l/ha 300 l/ha
    Kukurydza 2 (co 14-21 dni) stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Ziemniak 4 (co 7 dni) tosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu 0,5 l/ha / 300 l/ha
    Marchew 3 (co 7-30 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Pomidor (w gruncie) 5 (co 5 dni) 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Ogórek (w gruncie) 3 (co 7 dni) tosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą. 0,6 l/ha / 500 l/ha l
    Jabłoń 3 (co 7-14 dni) stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Wiśnia 3 (co 7-14 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Czarna porzeczka 2 (co 7-30 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Malina 4 (co 7-30 dni) stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Truskawka 4 stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Agrest 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Aronia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Borówka wysoka 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Czereśnia 3 (co 7 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Grusza 4 (co 7 dni) stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Śliwa 3 (co 7 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Brokuł zwyczajny 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Burak ćwikłowy 4 (co 7 dni) stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 0,6 l/ha / 300 l/ha
    Cebula 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Cukinia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Cukinia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 0,6 l/ha / 500 l/ha
    Kapusta pekińska 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Papryka 5 (co 5 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Pietruszka 3 (co 7 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 0,5 l/ha / 500 l/ha
    Seler 3 (co 7 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 0,5 l/ha / 500 l/ha

UWAGA:

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć szczególną uwagę na stosowane zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i symbole ostrzegawcze umieszczone w etykietach oraz przestrzegaj zalecanych środków bezpieczeństwa.

Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. z 2020r., poz.2097).

PDF DocumentASAHI SL Etykieta

PDF DocumentASAHI SL Karta charakterystyki

  • Sklep zamknięty

Sklep czynny od 10.01.2025