-
ASAHI SL 5L
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN | 4588603174497 |
Zostaw telefon |
ASAHI SL
ASAHI SL to regulator wzrostu/ biostymulator wzrostu mający wpływ na wyższe plony i ich wyższą jakość, wspomaga kondycję roślin i regeneruje rośliny. Preparat może być stosowany w warunkach, które nie sprzyjają rozwojowi roślin, tzn. stres po posadzeniu, susza, przymrozki, zbyt duża wilgotność, zasolenie podłoża, fitotoksyczność pestycydów i nawozów, obecność metali ciężkich, albo gdy roślina została uszkodzona nawozami czy środkami ochrony roślin. h
W Polsce Asahi SL oferowany jest na rynku przez firmę Arysta od 1997 roku, jest sprawdzony w stosowaniu w uprawach rolniczych, sadowniczych, warzywnych.
Jego działanie powoduje wzrost aktywności enzymów antyutleniających, przez co przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego powodującego starzenie się i rozpad komórek. Skład Asahi oparty jest na wykorzystaniu trzech substancji aktywnych występujących w roślinie również w naturze. Pobudza geny odpowiedzialne za wzrost, przyrost biomasy, funkcje transportowe i gospodarkę wodną w roślinie. Badania przeprowadzone przez czeskich naukowców wykazały również, że rzepak potraktowany Asahi wzmacnia łuszczyny, przez co jest mniej podatny na żerowanie pryszczarka kapustnika.
Zawartość substancji czynnych:
- para-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,3% (3 g w 1 litrze środka)
- orto-nitrofenolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,2% (2 g w 1 litrze środka)
- 5-nitrogwajakolan sodu (związek z grupy pochodnych nitrofenoli) - 0,1% (1 g w 1 litrze środka)
Korzyści stosowania:
- roślina ma dostęp do większej ilości energii
- następuje poprawa przepływu cząsteczek w komórce oraz pomiędzy tkankami w roslinie ( staje się on szybszy )
- zapewnia optymalne warunki wzrostu od początku sezonu wegetacyjnego
- składowe środka mają swój udział w powstawaniu lignin wypełniających ściany komórkowe
- korzystnie wpływa na rozwój wegetatywny upraw
- poprawa efektywności regulacji hormonalnej
- łatwy w stosowaniu- można mieszać Asahi praktycznie ze wszystkimi środkami ochrony roślin
- korzystnie wpływa na przyswajalność nawozów pozakorzeniowych
Dawkowanie Asahi - jak stosować?
Uprawa Liczba zabiegów Termin stosowania Dawka/ ilość cieczy roboczej Pszenica ozima 2 (co 20-50 dni) stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej 0,6 l/ha / 300 l/ha Burak cukrowy 4 (co 7-30 dni) stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 0,6 l/ha / 300 l/ha Rzepak ozimy 2 (co 30-60 dni) stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia 0,6 l/ha 300 l/ha Kukurydza 2 (co 14-21 dni) stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone 0,6 l/ha / 300 l/ha Ziemniak 4 (co 7 dni) tosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu 0,5 l/ha / 300 l/ha Marchew 3 (co 7-30 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy 0,5 l/ha / 500 l/ha Pomidor (w gruncie) 5 (co 5 dni) 0,5 l/ha / 500 l/ha Ogórek (w gruncie) 3 (co 7 dni) tosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą. 0,6 l/ha / 500 l/ha l Jabłoń 3 (co 7-14 dni) stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha Wiśnia 3 (co 7-14 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha Czarna porzeczka 2 (co 7-30 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha Malina 4 (co 7-30 dni) stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość 0,6 l/ha / 500 l/ha Truskawka 4 stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego 0,6 l/ha / 500 l/ha Agrest 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha Aronia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha Borówka wysoka 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców 0,6 l/ha / 500 l/ha Czereśnia 3 (co 7 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha Grusza 4 (co 7 dni) stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha Śliwa 3 (co 7 dni) stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok. 90% typowej wielkości 0,6 l/ha / 500 l/ha Brokuł zwyczajny 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 0,5 l/ha / 500 l/ha Burak ćwikłowy 4 (co 7 dni) stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru 0,6 l/ha / 300 l/ha Cebula 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli 0,5 l/ha / 500 l/ha Cukinia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 0,6 l/ha / 500 l/ha Cukinia 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą 0,6 l/ha / 500 l/ha Kapusta pekińska 3 (co 7 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki 0,5 l/ha / 500 l/ha Papryka 5 (co 5 dni) stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę 0,5 l/ha / 500 l/ha Pietruszka 3 (co 7 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 0,5 l/ha / 500 l/ha Seler 3 (co 7 dni) stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości 0,5 l/ha / 500 l/ha
UWAGA:
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć szczególną uwagę na stosowane zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i symbole ostrzegawcze umieszczone w etykietach oraz przestrzegaj zalecanych środków bezpieczeństwa.
Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. z 2020r., poz.2097).