• BORMAX TURBO 20L INTERMAG

Symbol: 001075

BORMAX TURBO 20L INTERMAG

Brak towaru
320.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
Kurier DPD 12
Kurier InPost 12
Kurier DPD pobranie (Za pobraniem) 15
Kurier InPost Pobranie (Za pobraniem) 15
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
BORMAX TURBO to płynny nawóz dolistny zawierający 150 g boru (B) w 1 litrze w formie boroetanoloaminy wzbogacony w Technologię INT, ułatwiającą pobieranie i przemieszczanie boru w roślinach.
Składniki g/l % (m/m)
Bor (B) 150 10,8
Zastosowana w nawozie BORMAX® TURBO technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania boru przez rośliny. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego.
Przy zastosowaniu niższych dawek niż standardowe, BORMAX TURBO skutecznie zapobiega i likwiduje niedobory boru oraz ogranicza ich negatywne skutki.
  • BORMAX TURBO stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do boru (rośliny kapustowate, buraki, ziemniak, drzewa i krzewy owocowe, truskawka, warzywa korzeniowe) – jest najefektywniejszym źródłem boru. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie lub niskie pH, niedobór wody w glebie, niska zawartość substancji organicznej, kategoria agronomiczna: gleby bardzo lekkie i lekkie).
Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru boru w roślinach.
  • BORMAX TURBO stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór boru oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość boru (ukryte niedobory).
Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX TURBO korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, m.in. na:
  • prawidłowy wzrost i rozwój najmłodszych części roślin: stożków wzrostu, korzeni (zwłaszcza włośnikowych – lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych), a także pędów, pąków, owoców
  • prawidłowy przebieg procesu zapłodnienia kwiatów
  • zwiększenie efektywności pobierania składników pokarmowych
  • poprawę parametrów jakościowych plonu (np. wzrost zawartości cukru w plonie – buraki, owoce, warzywa)
  • lepszą jędrność owoców (działanie synergistyczne z wapniem) zwiększenie odporności roślin na warunki stresowe w okresie uprawy. 

DAWKOWANIE

BORMAX TURBO stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.

 
Uprawa
Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne)
Dawka
Pszenica ozima
 
◇ Wiosna: krzewienie
0,15–0,4 l/ha
◇ wzrost źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇/◆ początek kłoszenia
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych, o zwiększonym zapotrzebowaniu na bor. Także w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), oraz na stanowiskach z dużym deficytem boru w glebie.
0,15–0,4 l/ha
Pszenica jara
◇ rozwój liści – krzewienie
0,15–0,4 l/ha
◇ wzrost źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇/◆ początek kłoszenia
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych, o zwiększonym zapotrzebowaniu na bor. Także w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), oraz na stanowiskach z dużym deficytem boru w glebie.
0,15–0,4 l/ha
Pszenżyto ozime
◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia
0,15–0,4 l/ha
◇ wzrost źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇ początek kłoszenia
0,15–0,4 l/ha
Pszenżyto jare
◇ rozwój liści - krzewienie
0,15–0,4 l/ha
◇ wzrost źdźbła 
0,15–0,4 l/ha
◇ początek kłoszenia
0,15–0,4 l/ha
Jęczmień paszowy ozimy
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
0,15–0,4 l/ha
Jęczmień paszowy jary
◇ początek wzrostu źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
0,15–0,4 l/ha
Jęczmień browarny ozimy
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
0,15–0,4 l/ha
Jęczmień browarny jary
◇ początek wzrostu źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
0,15–0,4 l/ha
Żyto ozime
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła 
0,15–0,4 l/ha
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia 
0,15–0,4 l/ha
Żyto jare
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
0,15–0,4 l/ha
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia 
0,15–0,4 l/ha
Owies
◇ rozwój liści – krzewienie
0,15–0,4 l/ha
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
0,15–0,4 l/ha
Rzepak ozimy
 
 
Jesień:
◆ faza 4.–8. liścia
W przypadku konieczności wykonania dodatkowych zabiegów ochrony fungicydowej i regulacji łanu, zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,4 l/ha.
0,8–1,2 l/ha
Wiosna:
◆ początek wzrostu pędu głównego
0,8–1,2 l/ha
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia
W przypadku konieczności wykonania dodatkowych zabiegów zwalczania szkodników w okresie pąkowania (słodyszek rzepakowy), zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,25 l/ha.
0,8–1,2 l/ha
◇/◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie wykonano dokarmiania borem przed kwitnieniem.
0,8–1,2 l/ha
Rzepak jary
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
W przypadku konieczności wykonania zabiegów ochrony fungicydowej i zwalczania szkodników, zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,4 l/ha.
0,8–1,2 l/ha
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia
W przypadku konieczności wykonania zabiegów zwalczania szkodników w okresie pąkowania (słodyszek rzepakowy), zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,25 l/ha.
0,8–1,2 l/ha
◇/◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie wykonano dokarmiania borem przed kwitnieniem.
0,8–1,2 l/ha
Słonecznik
◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
0,8–1,2 l/ha
◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33)
0,8–1,2 l/ha
Len
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
0,8–1,2 l/ha
◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35)
0,8–1,2 l/ha
Kukurydza
◆ faza 2–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście)
0,4–1,2 l/ha
◆ faza 7.–8. liścia
0,4–1,2 l/ha
◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy
0,4–1,2 l/ha
Burak cukrowy
◆ początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ początek zakrywania międzyrzędzi
0,8–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego
0,8–1,2 l/ha
◇/◆ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego: 1–2 zabiegi co 7–10 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku występowania  wyraźnych objawów deficytu boru.
0,8–1,2 l/ha
Ziemniak zbierany w fazie pełnej dojrzałości
◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm)
0,8–1,2 l/ha
◆ początek wzrostu bulw
0,8–1,2 l/ha
◇/◆ wzrost bulw: 1–2 zabiegi co 14–21 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy ziemniaków przeznaczonych do produkcji skrobi 
0,8–1,2 l/ha
Soja
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
Mak
◇ faza 4.–6. liścia właściwego (BBCH 14–16)
0,4–1 l/ha
◆ wzrost pędu  – widoczny pąk kwiatowy (BBCH 30–52)
0,4–1 l/ha
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad
◆ Wiosna: rozwój liści
0,8–1,2 l/ha
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
0,8–1,2 l/ha
◇ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ zielony pąk 
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia 
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
0,8–1,2 l/ha
◇ początek rozwoju owoców
0,8–1,2 l/ha
◆ po zbiorze owoców
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
Jabłoń  – sady fertygowane – owocujący sad
◆ zielony pąk
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
0,8–1,2 l/ha
◆ po zbiorze owoców
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści
0,8–1,2 l/ha
◇ 1. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
◇ 2. rok – wiosna (po ścięciu podkładki nad tarczką okulizacyjną): początek rozwoju pędu i liści
0,8–1,2 l/ha
◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
0,8–1,2 l/ha
◇ 2. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
Jabłoń – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści
0,8–1,2 l/ha
◇ 1. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
◇ 2. rok – wiosna (10–14 dni po ścięciu pędu głównego na wysokość 60–65 cm): początek rozwoju pędów i liści
0,8–1,2 l/ha
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
0,8–1,2 l/ha
◇ 2. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ zielony pąk 
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
0,8–1,2 l/ha
◇ początek rozwoju owoców
0,8–1,2 l/ha
◆ po zbiorze owoców
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
0,8–1,2 l/ha
Czereśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ rozwój pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Czereśnia – sady fertygowane – owocujący sad
◆ rozwój pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Wiśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ rozwój pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Śliwa – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ rozwój pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Brzoskwinia – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ rozwój pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Nektaryna – sady bez fertygacji – owocujący sad
◆ rozwój pąków kwiatowych
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Morela – sady bez fertygacji – owocujący sad
◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych
Zabieg należy traktować jako optymalny gdy temperatura powietrza pozwala na efektywne jego przeprowadzenie.
0,8–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,8–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
0,8–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
0,8–1,2 l/ha
Agrest
◇ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju pąków i liści
0,4–1,2 l/ha
◆ w okresie rozwoju owoców
0,4–1,2 l/ha
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): zabieg wykonać przed naturalnym opadnięciem liści
0,4–1,2 l/ha
Malina jesienna – plantacje bez fertygacji – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
◇ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości
0,4–1,2 l/ha
◆ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości
0,4–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
0,4–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
0,4–1,2 l/ha
◇ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Malina letnia – plantacje bez fertygacji – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
◆ początek rozwoju kwiatostanów
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia 
0,4–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
0,4–1,2 l/ha
◆ bezpośrednio po zbiorach
0,4–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
0,4–1,2 l/ha
Porzeczka
◆ rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54)
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–63) 
0,4–1,2 l/ha
◇ rozwój owoców (BBCH 71–76)
0,4–1,2 l/ha
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru do wykorzystania wczesną wiosną: 1–2 zabiegi co 10–14 dni wykonać przed naturalnym opadnięciem liści (BBCH 91–95)
0,4–1,2 l/ha
Borówka amerykańska – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące
◆ rozwój pąków
0,4–1,2 l/ha
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia
0,4–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców
0,4–1,2 l/ha
◆ po zbiorach 
0,4–1,2 l/ha
◆ początek przebarwiania się liści, 1–2 zabiegi co 10–14 dni
0,4–1,2 l/ha
Winorośl
◇ początek rozwoju liści i nowych pędów
0,4–1,2 l/ha
◆ rozwój kwiatostanów
0,4–1,2 l/ha
◆ koniec kwitnienia
0,4–1,2 l/ha
◆ po zbiorze owoców
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – plantacje bez fertygacji. Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
0,4–1,2 l/ha
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – plantacje bez fertygacji. Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
◆ biały pąk 
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia 
0,4–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
0,4–1,2 l/ha
◆ po zbiorach
0,4–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – plantacje fertygowane. Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – uprawa w gruncie.
◇ Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. liść
0,4–1,2 l/ha
◆ Późne lato w roku sadzenia: dalszy rozwój liści i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
0,4–1,2 l/ha
◆ Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju kwiatostanów
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,4–1,2 l/ha
◆ po zbiorach owoców
0,4–1,2 l/ha
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – plantacje fertygowane. Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – uprawa w gruncie.
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść
0,4–1,2 l/ha
◆ rozwój liści i kwiatostanów
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,4–1,2 l/ha
◆ po zbiorach owoców
0,4–1,2 l/ha
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – plantacje fertygowane. Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – uprawy w gruncie lub podłożach.
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść
0,4–1,2 l/ha
◆ rozwój liści
0,4–1,2 l/ha
◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia
0,4–1,2 l/ha
◆ okres owocowania: 2–4 zabiegi co 14–21 dni
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych (polowe plantacje mateczne założone jesienią)
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek doniczkowanych (polowe plantacje mateczne założone jesienią)
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek frigo  (polowe plantacje mateczne założone jesienią)
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
0,4–1,2 l/ha
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
0,4–1,2 l/ha
◆ Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu)
0,4–1,2 l/ha
Pomidor
◆ rozwinięty 8. liść właściwy na pędzie głównym – 9 i więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53)
0,4–1,2 l/ha
◆ początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63)
0,4–1,2 l/ha
◇ widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56)
0,4–1,2 l/ha
Papryka
◆ rozwinięty 3.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–18)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
0,4–1,2 l/ha
◇ rozwój owoców (BBCH 71–76)
0,4–1,2 l/ha
Bakłażan (oberżyna)
◆ rozwinięty 3.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–18)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
0,4–1,2 l/ha
◇ rozwój owoców (BBCH 71–76)
0,4–1,2 l/ha
Ogórek
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29)
0,4–1,2 l/ha
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
0,4–1,2 l/ha
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71)
0,4–1,2 l/ha
Dynia
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29)
0,4–1,2 l/ha
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
0,4–1,2 l/ha
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71)
0,4–1,2 l/ha
Kabaczek
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29)
0,4–1,2 l/ha
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
0,4–1,2 l/ha
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71)
0,4–1,2 l/ha
Warzywa cebulowe
◇ rozwój liści (BBCH 14–19)
0,4–1,2 l/ha
◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43)
0,4–1,2 l/ha
Brokuł
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczny 3.–8. pęd boczny  (BBCH 23–28)
0,4–1,2 l/ha
◇ początek rozwoju róży – róża osiąga 50% typowej wielkości (BBCH 41–45)
0,4–1,2 l/ha
Kalafior
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
0,4–1,2 l/ha
◆ początek rozwoju róży – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42)
0,4–1,2 l/ha
◇ róża osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
0,4–1,2 l/ha
Kapusta głowiasta biała
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
0,4–1,2 l/ha
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
0,4–1,2 l/ha
◆ główka osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
0,4–1,2 l/ha
Kapusta głowiasta czerwona
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
0,4–1,2 l/ha
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
0,4–1,2 l/ha
◆ główka osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
0,4–1,2 l/ha
Kapusta włoska
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
0,4–1,2 l/ha
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
0,4–1,2 l/ha
◆ główka osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
0,4–1,2 l/ha
Kapusta pekińska
◆ faza 3.–5. liścia (BBCH 13–15)
0,4–1,2 l/ha
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ zaczynają tworzyć się  główki  (BBCH 41)
0,4–1,2 l/ha
Kapusta brukselska
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
0,4–1,2 l/ha
◆ główny pęd osiąga 30–70% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 33–37)
0,4–1,2 l/ha
◇ początek rozwoju pąków bocznych – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 41–45)
0,4–1,2 l/ha
Kalarepa
◇ faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41)
0,4–1,2 l/ha
Rzodkiewka
◇ faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19)
0,4–1,2 l/ha
◆ zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41)
0,4–1,2 l/ha
Jarmuż
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
0,4–1,2 l/ha
◇ główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35)
0,4–1,2 l/ha
Warzywa kapustne - produkcja rozsady
◆ faza 2–3. liścia (BBCH 12–13)
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
lub
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Marchew
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
0,4–1,2 l/ha
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
0,4–1,2 l/ha
Pietruszka
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
0,4–1,2 l/ha
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
0,4–1,2 l/ha
Pasternak
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
0,4–1,2 l/ha
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
0,4–1,2 l/ha
Seler
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 20% typowej średnicy (BBCH 41–42)
0,4–1,2 l/ha
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) 
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
0,4–1,2 l/ha
Seler - produkcja rozsady
◆ faza 2.–3. liścia właściwego (BBCH 12–13)
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
lub
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Burak ćwikłowy
◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14)
0,4–1,2 l/ha
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31)
0,4–1,2 l/ha
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43)
0,4–1,2 l/ha
◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47)
0,4–1,2 l/ha
Groch
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 15–39)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
0,4–1,2 l/ha
Fasola
◆ rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29)
0,4–1,2 l/ha
◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe – pierwsze pąki kwiatowe wydłużają się (BBCH 51–55)
0,4–1,2 l/ha