-
BORMAX TURBO 20L INTERMAG
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Zostaw telefon |
BORMAX TURBO to płynny nawóz dolistny zawierający 150 g boru (B) w 1 litrze w formie boroetanoloaminy wzbogacony w Technologię INT, ułatwiającą pobieranie i przemieszczanie boru w roślinach.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Bor (B) | 150 | 10,8 |
Zastosowana w nawozie BORMAX® TURBO technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania boru przez rośliny. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego. |
Przy zastosowaniu niższych dawek niż standardowe, BORMAX TURBO skutecznie zapobiega i likwiduje niedobory boru oraz ogranicza ich negatywne skutki.
- BORMAX TURBO stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do boru (rośliny kapustowate, buraki, ziemniak, drzewa i krzewy owocowe, truskawka, warzywa korzeniowe) – jest najefektywniejszym źródłem boru. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie lub niskie pH, niedobór wody w glebie, niska zawartość substancji organicznej, kategoria agronomiczna: gleby bardzo lekkie i lekkie).
Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru boru w roślinach.
- BORMAX TURBO stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór boru oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość boru (ukryte niedobory).
Bor (B) dostarczany w nawozie BORMAX TURBO korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, m.in. na:
-
prawidłowy wzrost i rozwój najmłodszych części roślin: stożków wzrostu, korzeni (zwłaszcza włośnikowych – lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych), a także pędów, pąków, owoców
-
prawidłowy przebieg procesu zapłodnienia kwiatów
-
zwiększenie efektywności pobierania składników pokarmowych
-
poprawę parametrów jakościowych plonu (np. wzrost zawartości cukru w plonie – buraki, owoce, warzywa)
-
lepszą jędrność owoców (działanie synergistyczne z wapniem) zwiększenie odporności roślin na warunki stresowe w okresie uprawy.
DAWKOWANIE
BORMAX TURBO stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
Uprawa
|
Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne)
|
Dawka
|
Pszenica ozima
|
◇ Wiosna: krzewienie
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ wzrost źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
◇/◆ początek kłoszenia
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych, o zwiększonym zapotrzebowaniu na bor. Także w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), oraz na stanowiskach z dużym deficytem boru w glebie.
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Pszenica jara
|
◇ rozwój liści – krzewienie
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ wzrost źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
◇/◆ początek kłoszenia
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian jakościowych, o zwiększonym zapotrzebowaniu na bor. Także w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna (liczba opadania), oraz na stanowiskach z dużym deficytem boru w glebie.
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Pszenżyto ozime
|
◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ wzrost źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
◇ początek kłoszenia
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Pszenżyto jare
|
◇ rozwój liści - krzewienie
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ wzrost źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
◇ początek kłoszenia
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Jęczmień paszowy ozimy
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Jęczmień paszowy jary
|
◇ początek wzrostu źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Jęczmień browarny ozimy
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Jęczmień browarny jary
|
◇ początek wzrostu źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Żyto ozime
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Żyto jare
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Owies
|
◇ rozwój liści – krzewienie
|
0,15–0,4 l/ha
|
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
|
0,15–0,4 l/ha
|
|
Rzepak ozimy
|
Jesień:
◆ faza 4.–8. liścia W przypadku konieczności wykonania dodatkowych zabiegów ochrony fungicydowej i regulacji łanu, zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,4 l/ha. |
0,8–1,2 l/ha
|
Wiosna:
◆ początek wzrostu pędu głównego |
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia
W przypadku konieczności wykonania dodatkowych zabiegów zwalczania szkodników w okresie pąkowania (słodyszek rzepakowy), zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,25 l/ha. |
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇/◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie wykonano dokarmiania borem przed kwitnieniem. |
0,8–1,2 l/ha
|
|
Rzepak jary
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
W przypadku konieczności wykonania zabiegów ochrony fungicydowej i zwalczania szkodników, zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,4 l/ha. |
0,8–1,2 l/ha
|
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia
W przypadku konieczności wykonania zabiegów zwalczania szkodników w okresie pąkowania (słodyszek rzepakowy), zastosować BORMAX TURBO do każdego zabiegu w dawce 0,15–0,25 l/ha. |
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇/◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gdy nie wykonano dokarmiania borem przed kwitnieniem. |
0,8–1,2 l/ha
|
|
Słonecznik
|
◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33)
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Len
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35)
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Kukurydza
|
◆ faza 2–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ faza 7.–8. liścia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Burak cukrowy
|
◆ początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek zakrywania międzyrzędzi
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇/◆ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego: 1–2 zabiegi co 7–10 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku występowania wyraźnych objawów deficytu boru. |
0,8–1,2 l/ha
|
|
Ziemniak zbierany w fazie pełnej dojrzałości
|
◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm)
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek wzrostu bulw
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇/◆ wzrost bulw: 1–2 zabiegi co 14–21 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy ziemniaków przeznaczonych do produkcji skrobi
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Soja
|
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Mak
|
◇ faza 4.–6. liścia właściwego (BBCH 14–16)
|
0,4–1 l/ha
|
◆ wzrost pędu – widoczny pąk kwiatowy (BBCH 30–52)
|
0,4–1 l/ha
|
|
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad
|
◆ Wiosna: rozwój liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ zielony pąk
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ początek rozwoju owoców
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorze owoców
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Jabłoń – sady fertygowane – owocujący sad
|
◆ zielony pąk
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorze owoców
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
◇ 1. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ 2. rok – wiosna (po ścięciu podkładki nad tarczką okulizacyjną): początek rozwoju pędu i liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ 2. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Jabłoń – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
◇ 1. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ 2. rok – wiosna (10–14 dni po ścięciu pędu głównego na wysokość 60–65 cm): początek rozwoju pędów i liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ 2. rok – jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ zielony pąk
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◇ początek rozwoju owoców
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorze owoców
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Czereśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ rozwój pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Czereśnia – sady fertygowane – owocujący sad
|
◆ rozwój pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Wiśnia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ rozwój pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Śliwa – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ rozwój pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Brzoskwinia – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ rozwój pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Nektaryna – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◆ rozwój pąków kwiatowych
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Morela – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych
Zabieg należy traktować jako optymalny gdy temperatura powietrza pozwala na efektywne jego przeprowadzenie.
|
0,8–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek rozwoju liści
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
0,8–1,2 l/ha
|
|
Agrest
|
◇ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju pąków i liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ w okresie rozwoju owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru w częściach zdrewniałych (do wykorzystania wczesną wiosną): zabieg wykonać przed naturalnym opadnięciem liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Malina jesienna – plantacje bez fertygacji – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
|
◇ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Malina letnia – plantacje bez fertygacji – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
|
◆ początek rozwoju kwiatostanów
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek rozwoju owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ bezpośrednio po zbiorach
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści: 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Porzeczka
|
◆ rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–63)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ rozwój owoców (BBCH 71–76)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ jesienią w celu zwiększenia zimotrwałości i zmagazynowania boru do wykorzystania wczesną wiosną: 1–2 zabiegi co 10–14 dni wykonać przed naturalnym opadnięciem liści (BBCH 91–95)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Borówka amerykańska – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące
|
◆ rozwój pąków
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorach
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek przebarwiania się liści, 1–2 zabiegi co 10–14 dni
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Winorośl
|
◇ początek rozwoju liści i nowych pędów
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ rozwój kwiatostanów
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ koniec kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorze owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Truskawka – plantacje bez fertygacji. Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Truskawka – plantacje bez fertygacji. Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
|
◆ biały pąk
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ początek kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorach
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Truskawka – plantacje fertygowane. Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – uprawa w gruncie.
|
◇ Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. liść
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ Późne lato w roku sadzenia: dalszy rozwój liści i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek rozwoju kwiatostanów
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorach owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Truskawka – plantacje fertygowane. Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – uprawa w gruncie.
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ rozwój liści i kwiatostanów
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ po zbiorach owoców
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Truskawka – plantacje fertygowane. Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – uprawy w gruncie lub podłożach.
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ rozwój liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek kwitnienia
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ okres owocowania: 2–4 zabiegi co 14–21 dni
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Truskawka – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych (polowe plantacje mateczne założone jesienią)
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
Truskawka – produkcja sadzonek doniczkowanych (polowe plantacje mateczne założone jesienią)
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
Truskawka – produkcja sadzonek frigo (polowe plantacje mateczne założone jesienią)
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Pomidor
|
◆ rozwinięty 8. liść właściwy na pędzie głównym – 9 i więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Papryka
|
◆ rozwinięty 3.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–18)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ rozwój owoców (BBCH 71–76)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Bakłażan (oberżyna)
|
◆ rozwinięty 3.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–18)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ rozwój owoców (BBCH 71–76)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Ogórek
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Dynia
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kabaczek
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość (BBCH 71)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Warzywa cebulowe
|
◇ rozwój liści (BBCH 14–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Brokuł
|
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ widoczny 3.–8. pęd boczny (BBCH 23–28)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ początek rozwoju róży – róża osiąga 50% typowej wielkości (BBCH 41–45)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kalafior
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ początek rozwoju róży – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ róża osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kapusta głowiasta biała
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ główka osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kapusta głowiasta czerwona
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ główka osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kapusta włoska
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ główka osiąga 40–50% typowej wielkości (BBCH 44–45)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kapusta pekińska
|
◆ faza 3.–5. liścia (BBCH 13–15)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◇ faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ zaczynają tworzyć się główki (BBCH 41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kapusta brukselska
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ główny pęd osiąga 30–70% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 33–37)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ początek rozwoju pąków bocznych – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 41–45)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Kalarepa
|
◇ faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Rzodkiewka
|
◇ faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Jarmuż
|
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◇ główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Warzywa kapustne - produkcja rozsady
|
◆ faza 2–3. liścia (BBCH 12–13)
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% lub opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
Marchew
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Pietruszka
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Pasternak
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Seler
|
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 20% typowej średnicy (BBCH 41–42)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Seler - produkcja rozsady
|
◆ faza 2.–3. liścia właściwego (BBCH 12–13)
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% lub opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
Burak ćwikłowy
|
◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Groch
|
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 15–39)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
|
0,4–1,2 l/ha
|
|
Fasola
|
◆ rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29)
|
0,4–1,2 l/ha
|
◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe – pierwsze pąki kwiatowe wydłużają się (BBCH 51–55)
|
0,4–1,2 l/ha
|