• FOSTAR 20L INTERMAG

Symbol: 001076

FOSTAR 20L INTERMAG

Brak towaru
302.40
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
Kurier InPost 12
Kurier InPost Pobranie (Za pobraniem) 15
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
FOSTAR to płynny nawóz zawierający fosfor (500 g P2O5 w 1 litrze) w formie łatwo dostępnej dla roślin. Stosowany w zabiegach dokarmiania dolistnego szybko dostarcza roślinom fosfor.
Składniki g/l % (m/m)
Azot (N) całkowity 70 5,0
azot (N) mocznikowy (NH2) 70 5,0
Pięciotlenek fosforu (P2O5) 500 35,0

FOSTAR stosowany profilaktycznie jest efektywnym źródłem fosforu w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na fosfor. Nawóz jest zalecany w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (niskie lub wysokie pH, niska wilgotność i temperatura gleby tj.‹12°C, niska zawartość próchnicy).
FOSTAR® stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe oraz dostarcza fosfor łatwo przyswajalny przez rośliny w fazach, gdy wykazują największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Dokarmianie interwencyjne jest wskazane w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru fosforu na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość fosforu (ukryte niedobory).
Fosfor (P) dostarczany w nawozie FOSTAR® korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu poprzez: 
  • wczesne rozpoczęcie wegetacji i szybki wzrost roślin w okresie wiosennym
  • intensyfikację rozwoju systemu korzeniowego - lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych z gleby
  • zwiększenie odporności roślin na stresy, w tym suszę, choroby, wyleganie i niską temperaturę (poprawa zimotrwałości
    i mrozoodporności upraw ozimych oraz korzystny wpływ na regenerację uszkodzeń pozimowych i innych)
  • poprawę intensywności kwitnienia
  • prawidłowy wzrost roślin oraz ich rozwój generatywny (np. lepsze zaziarnienie kłosów, zwiększenie ilości nasion w łuszczynach)
  • poprawę jakości materiału siewnego (siła kiełkowania nasion) oraz surowca w przemyśle piwowarskim
  • przyspieszenie i wyrównanie dojrzewania owoców (np. poprawa jędrności, wielkości i wybarwienia owoców)
  • zwiększenie wartości biologicznej plonu: wyższa zawartość białka, aminokwasów egzogennych, witamin, karotenu i cukrowców

DAWKOWANIE

W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować FOSTAR® w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.  

Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.

Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.

Uprawa
Liczba zabiegów
Proponowane terminy stosowania (◆ terminy optymalne, ◇ terminy opcjonalne/uzupełniające):
Dawka
Pszenica ozima
3-4
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia 
2–6 l/ha
◆ Wiosna: krzewienie 
2–6 l/ha
◇/◆ wzrost źdźbła 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
2–6 l/ha
Pszenica jara
1-3

◆ rozwój liści – krzewienie 
2–6 l/ha
◇/◆ wzrost źdźbła 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
2–6 l/ha
Pszenżyto ozime
3-4
Jesień
◆ faza 3.–6. liścia 
2–6 l/ha
Wiosna
◆ kontynuacja krzewienia 
2–6 l/ha
◇/◆ wzrost źdźbła 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane
2–6 l/ha
Pszenżyto jare
1-3
◆ rozwój liści – krzewienie 
2–6 l/ha
◇/◆ stem elongation 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków ( z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
2–6 l/ha
Jęczmień paszowy ozimy
3-4
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
2–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
2–6 l/ha
Jęczmień paszowy jary
2-3
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
2–6 l/ha
Jęczmień browarny ozimy
3-4
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
2–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
2–6 l/ha
Jęczmień browarny jary
2-3
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła 
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa 
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Żyto ozime
2-4
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
2–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◇/◆  faza liścia flagowego – do początku kłoszenia 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Żyto jare
1-3
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Owies
do 3
◇/◆ rozwój liści – krzewienie 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0).
2–6 l/ha
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Rzepak ozimy
4-5
Jesień:
◆ faza 4.–8. liścia 
2–6 l/ha
Wiosna:
◆ początek wzrostu pędu głównego
2–6 l/ha
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia: 1–2 zabiegi co 5–10 dni  
2–6 l/ha
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
2–6 l/ha
Rzepak jary
3-4
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
2–6 l/ha
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia: 1–2 zabiegi co 5–10 dni  
2–6 l/ha
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
2–6 l/ha
Słonecznik
1-2
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
2–6 l/ha
◇ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33)
2–6 l/ha
Len
1-2
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
2–6 l/ha
◆ początek wzrostu pędu – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35)
2–6 l/ha
Kukurydza
2-3
◆ faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście
2–6 l/ha
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18)
2–6 l/ha
◇/◆ rozwój źdźbła – do początku rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem
Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, niska temperatura, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0).
2–6 l/ha
Burak cukrowy
1-3
◆ faza 4–6 liści (BBCH 14–16)
2–6 l/ha
◇/◆ faza 8 liści – do początku zakrywania międzyrzędzi (BBCH 18–31)
Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania fosforu (np. niska zasobność gleby w fosfor, niska temperatura, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
2–6 l/ha
◇ liście zakrywają 20–50% powierzchni gleby (BBCH 32–35)
2–6 l/ha
Ziemniak
2-7
◆ rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16)
4–6 (8) l/ha
◇ rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39)
4–6 (8) l/ha
◆* początek zawiązywania bulw (tuberyzacja, haczykowanie) – bulwy osiągają 10% typowej masy (BBCH 40–41)
* Dla odmian wykazujących tendencję do zawiązywania małej ilości bulw wykonać dwa zabiegi po 4 l/ha co 5–7 dni: I – tuż przed początkiem tuberyzacji (BBCH 39), II – na początku tuberyzacji (BBCH 40). Dopuszczalny jest 1 zabieg – 8 l/ha, na początku tuberyzacji (BBCH 40)
4–6 (8) l/ha
◇/◆ bulwy osiągają 20% typowej masy – bulwy całkowicie pokryte skórką (BBCH 42–49) 1–4 zabiegi
co 14–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
4–6 (8) l/ha
Soja
2-4
◇ po wschodach – liścienie całkowicie rozwinięte
2–6 l/ha
◆  rozwój pierwszych liści trójlistkowych
2–6 l/ha
◆ rozwój pąków (pąkowanie)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju strąków i nasion
2–6 l/ha
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad
2
◆ Wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
3–6 l/ha
Jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
4-7
◇ zielony pąk
3–6 l/ha
◆ różowy pąk
3–6 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◇ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości
3–6 l/ha
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
3–6 l/ha
Jabłoń – sady fertygowane – owocujący sad
2-6
◇ zielony pąk
3–6 l/ha
◇/◆ różowy pąk
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku niskiej temperatury gleby wczesną wiosną (<12°C).
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
3–6 l/ha
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację
4
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się podkładek): początek rozwoju liści
3–6 l/ha
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok – wiosna (po ścięciu podkładki nad tarczką okulizacyjną): początek rozwoju pędu i liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych
3–6 l/ha
Jabłoń – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami
4
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się zaszczepionych podkładek): początek rozwoju pędów i liści
3–6 l/ha
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok – wiosna (10–14 dni po ścięciu pędu głównego na wysokość 60–65 cm): początek rozwoju pędów i liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
3–6 l/ha
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
3-7
◇ zielony pąk 
3–6 l/ha
◆ biały pąk 
3–6 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◇/◆ początek dojrzewania owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o czerwonym zabarwieniu skórki
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
3–6 l/ha
Czereśnia
3-4
◇ biały pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 70–90% typowej wielkości (BBCH 77–79)
3–6 l/ha
Wiśnia
3-4
◇ biały pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 70–90% typowej wielkości (BBCH 77–79)
3–6 l/ha
Brzoskwinia
4-5
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
3–6 l/ha
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
3–6 l/ha
Morela
4-5
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
3–6 l/ha
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
3–6 l/ha
Śliwa
4-5
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
3–6 l/ha
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
3–6 l/ha
Agrest
1-2
◆ koniec kwitnienia
3–6 l/ha
◇ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
Malina – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
5-8
◆ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści
3–6 l/ha
◇ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości
3–6 l/ha
◆ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości
3–6 l/ha
◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
3–6 l/ha
◆ początek kwitnienia
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
3–6 l/ha
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach owoców
3–6 l/ha
Malina – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
5-8
◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju kwiatostanów 
3–6 l/ha
◆ początek kwitnienia  
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach
3–6 l/ha
◇ bezpośrednio po zbiorach
3–6 l/ha
Porzeczka
4-8
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 10–39) 1-2 zabiegi co 7–21 dni
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju kwiatostanów (BBCH 51–54)
3–6 l/ha
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–64) 
3–6 l/ha
◇ rozwój owoców – dojrzewanie (BBCH 71–89) 1–2 zabiegi co 5–14 dni
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także dla poprawy kondycji roślin w okresie budowania potencjału plonowania na przyszły sezon i zwiększenia zimotrwałości roślin
3–6 l/ha
Borówka amerykańska – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące
3-8
◇ rozwój pąków
3–6 l/ha
◆ początkowy rozwój liści i kwiatostanów
3–6 l/ha
◇ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia
3–6 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców
3–6 l/ha
◆ rozwój i dojrzewanie owoców
3–6 l/ha
◇ po zbiorach owoców
3–6 l/ha
Winorośl
3-4
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów
3–6 l/ha
◆ rozwój kwiatostanów
3–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia
3–6 l/ha
◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu
3–6 l/ha
Truskawka  – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią
3
◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym 
3–6 l/ha
◆ Wiosna: rozwój liści i koron
3–6 l/ha
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
3–6 l/ha
Truskawka – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
4-6
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści
3–6 l/ha
◆ biały pak 
3–6 l/ha
◇ początek kwitnienia 
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców 
3–6 l/ha
◆ początek dojrzewania owoców 
3–6 l/ha
◆ po zbiorach owoców
3–6 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych
5
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu rozłogów
3–6 l/ha
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
3–6 l/ha
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
3–6 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych
5-7
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
3–6 l/ha
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów
3–6 l/ha
◇ SADZONKI DONICZKOWANE: 2.–3. dzień po sadzonkowaniu
podlewanie: roztwór 0,05–0,1% lub opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
◆ SADZONKI DONICZKOWANE: 5.–7. dzień po sadzonkowaniu
◇ SADZONKI DONICZKOWANE: 14.–21. dzień po sadzonkowaniu
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo
5
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu rozłogów
3–6 l/ha
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
3–6 l/ha
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
3–6 l/ha
Pomidor
3-6
◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17)
2–6 l/ha
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53)
2–6 l/ha
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63)
2–6 l/ha
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72)
2–6 l/ha
◇/◆ rozwój i dojrzewanie owoców 1–2 zabiegi co 7–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
2–6 l/ha
Papryka
3-6
◆ rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17)
2–6 l/ha
◇/◆ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści 1–2 zabiegi co 5–7 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w warunkach niskiej temperatury oraz w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu, a także w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
2–6 l/ha
◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53)
2–6 l/ha
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
2–6 l/ha
◆ rozwój owoców, 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76)
2–6 l/ha
Ogórek
2-5
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15)
2–6 l/ha
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18)
2–6 l/ha
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
2–6 l/ha
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
2–6 l/ha
◇ po pierwszym zbiorze ogórków
2–6 l/ha
Warzywa cebulowe
1-3
◆ wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści– początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 16–41)
2–6 l/ha
◇ rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 43–45)
2–6 l/ha
Brokuł
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ faza 7. liścia – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 17–29)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
2–6 l/ha
Kalafior
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju róży (›1cm) (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ róża osiąga 20–50% typowej wielkości (BBCH 42–45)
2–6 l/ha
Kapusta głowiasta biała
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta głowiasta czerwona
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta pekińska
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta włoska
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta brukselska
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ wzrost (wydłużanie) pędu – początek rozwoju pąków bocznych (BBCH 33–41)
2–6 l/ha
◇ pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 70% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kalarepa
do 1
◇ zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
2–6 l/ha
Rzodkiewka
do 1
◇ zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
2–6 l/ha
Jarmuż
1-2
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
2–6 l/ha
◇ rozwój pędu i liści (BBCH 33–45)
2–6 l/ha
Marchew
2-4
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
2–6 l/ha
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Pietruszka
2-4
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
2–6 l/ha
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Pasternak
2-4
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
2–6 l/ha
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Seler
1
Rozsada:
◆ rozwinięty 1. liść właściwy – faza 3. liścia właściwego (BBCH 11–13)
podlewanie 
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
2-4
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
 Uprawa w gruncie:
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady
◆ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy
(BBCH 19/41–43)
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Burka ćwikłowy
2-3
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) 
2–6 l/ha
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) 
2–6 l/ha
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) 
2–6 l/ha
Groch
1-3
◇ rozwój liści i pędu (BBCH 15–39)
2–6 l/ha
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
2–6 l/ha
Fasola
1-3
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–29)
2–6 l/ha
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
2–6 l/ha
Trawniki
2-4
◆ po ruszeniu wegetacji wiosennej 1–2 zabiegi co 7–14 dni (dla regeneracji systemu korzeniowego po zimie i szybszego rozwoju roślin)
roztwór 0,25–0,3%
◆ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–14 dni (dla zwiększenia zimotrwałości)
roztwór 0,25–0,3%
Rozsada warzyw
1
◆ liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12)
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14)
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Szkółki roślin ozdobnych wieloletnich
2-4
◆ po ukorzenianiu sadzonek/rozsady lub w okresach pozimowej regeneracji sytemu korzeniowego 1–2 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ w okresach chłodów wiosennych
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
pryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Szkółki roślin sadowniczych
2-4
◆ po ukorzenianiu sadzonek/rozsady lub w okresach pozimowej regeneracji sytemu korzeniowego 1–2 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ w okresach chłodów wiosennych
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Szkółki roślin ozdobnych jednorocznych
1-3
◆ od okresu ukorzeniania sadzonek/rozsady 1–3 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Rośliny ozdobne
2-7
◆ w okresie ukorzeniania i w początkowych fazach rozwoju roślin 1–3 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia 1–2 zabiegi co 7–14
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Uprawy małoobszarowe
3-6
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych 2–4 zabiegi co 10–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Uprawy hobbystyczne
3-6
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych 2–4 zabiegi co 10–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
  • Sklep zamknięty

Sklep czynny od 27.01.2025