-
FOSTAR 20L INTERMAG
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Zostaw telefon |
FOSTAR to płynny nawóz zawierający fosfor (500 g P2O5 w 1 litrze) w formie łatwo dostępnej dla roślin. Stosowany w zabiegach dokarmiania dolistnego szybko dostarcza roślinom fosfor.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Azot (N) całkowity | 70 | 5,0 |
azot (N) mocznikowy (NH2) | 70 | 5,0 |
Pięciotlenek fosforu (P2O5) | 500 | 35,0 |
FOSTAR stosowany profilaktycznie jest efektywnym źródłem fosforu w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na fosfor. Nawóz jest zalecany w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (niskie lub wysokie pH, niska wilgotność i temperatura gleby tj.‹12°C, niska zawartość próchnicy).
FOSTAR® stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe oraz dostarcza fosfor łatwo przyswajalny przez rośliny w fazach, gdy wykazują największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Dokarmianie interwencyjne jest wskazane w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru fosforu na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość fosforu (ukryte niedobory).
Fosfor (P) dostarczany w nawozie FOSTAR® korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu poprzez:
-
wczesne rozpoczęcie wegetacji i szybki wzrost roślin w okresie wiosennym
-
intensyfikację rozwoju systemu korzeniowego - lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych z gleby
-
zwiększenie odporności roślin na stresy, w tym suszę, choroby, wyleganie i niską temperaturę (poprawa zimotrwałościi mrozoodporności upraw ozimych oraz korzystny wpływ na regenerację uszkodzeń pozimowych i innych)
-
poprawę intensywności kwitnienia
-
prawidłowy wzrost roślin oraz ich rozwój generatywny (np. lepsze zaziarnienie kłosów, zwiększenie ilości nasion w łuszczynach)
-
poprawę jakości materiału siewnego (siła kiełkowania nasion) oraz surowca w przemyśle piwowarskim
-
przyspieszenie i wyrównanie dojrzewania owoców (np. poprawa jędrności, wielkości i wybarwienia owoców)
-
zwiększenie wartości biologicznej plonu: wyższa zawartość białka, aminokwasów egzogennych, witamin, karotenu i cukrowców
DAWKOWANIE
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować FOSTAR® w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
Uprawa
|
Liczba zabiegów
|
Proponowane terminy stosowania (◆ terminy optymalne, ◇ terminy opcjonalne/uzupełniające):
|
Dawka
|
Pszenica ozima
|
3-4
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia
|
2–6 l/ha
|
◆ Wiosna: krzewienie
|
2–6 l/ha
|
||
◇/◆ wzrost źdźbła
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
|
2–6 l/ha
|
||
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
|
2–6 l/ha
|
||
Pszenica jara
|
1-3
|
◆ rozwój liści – krzewienie |
2–6 l/ha
|
◇/◆ wzrost źdźbła
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
|
2–6 l/ha
|
||
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
|
2–6 l/ha
|
||
Pszenżyto ozime
|
3-4
|
Jesień
◆ faza 3.–6. liścia
|
2–6 l/ha
|
Wiosna
◆ kontynuacja krzewienia
|
2–6 l/ha
|
||
◇/◆ wzrost źdźbła
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
|
2–6 l/ha
|
||
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane
|
2–6 l/ha
|
||
Pszenżyto jare
|
1-3
|
◆ rozwój liści – krzewienie
|
2–6 l/ha
|
◇/◆ stem elongation
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
|
2–6 l/ha
|
||
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków ( z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
|
2–6 l/ha
|
||
Jęczmień paszowy ozimy
|
3-4
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
|
2–6 l/ha
|
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
2–6 l/ha
|
||
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Jęczmień paszowy jary
|
2-3
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
|
2–6 l/ha
|
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Jęczmień browarny ozimy
|
3-4
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
|
2–6 l/ha
|
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
2–6 l/ha
|
||
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Jęczmień browarny jary
|
2-3
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
|
2–6 l/ha
|
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Żyto ozime
|
2-4
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
|
2–6 l/ha
|
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
|
2–6 l/ha
|
||
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Żyto jare
|
1-3
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
|
2–6 l/ha
|
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Owies
|
do 3
|
◇/◆ rozwój liści – krzewienie
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0). |
2–6 l/ha
|
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
|
2–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków
|
2–6 l/ha
|
||
Rzepak ozimy
|
4-5
|
Jesień:
◆ faza 4.–8. liścia |
2–6 l/ha
|
Wiosna:
◆ początek wzrostu pędu głównego |
2–6 l/ha
|
||
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia: 1–2 zabiegi co 5–10 dni
|
2–6 l/ha
|
||
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
|
2–6 l/ha
|
||
Rzepak jary
|
3-4
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
|
2–6 l/ha
|
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia: 1–2 zabiegi co 5–10 dni
|
2–6 l/ha
|
||
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
|
2–6 l/ha
|
||
Słonecznik
|
1-2
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
|
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33)
|
2–6 l/ha
|
||
Len
|
1-2
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
|
2–6 l/ha
|
◆ początek wzrostu pędu – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35)
|
2–6 l/ha
|
||
Kukurydza
|
2-3
|
◆ faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście
|
2–6 l/ha
|
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18)
|
2–6 l/ha
|
||
◇/◆ rozwój źdźbła – do początku rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem
Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, niska temperatura, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0).
|
2–6 l/ha
|
||
Burak cukrowy
|
1-3
|
◆ faza 4–6 liści (BBCH 14–16)
|
2–6 l/ha
|
◇/◆ faza 8 liści – do początku zakrywania międzyrzędzi (BBCH 18–31)
Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania fosforu (np. niska zasobność gleby w fosfor, niska temperatura, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ liście zakrywają 20–50% powierzchni gleby (BBCH 32–35)
|
2–6 l/ha
|
||
Ziemniak
|
2-7
|
◆ rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16)
|
4–6 (8) l/ha
|
◇ rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39)
|
4–6 (8) l/ha
|
||
◆* początek zawiązywania bulw (tuberyzacja, haczykowanie) – bulwy osiągają 10% typowej masy (BBCH 40–41)
* Dla odmian wykazujących tendencję do zawiązywania małej ilości bulw wykonać dwa zabiegi po 4 l/ha co 5–7 dni: I – tuż przed początkiem tuberyzacji (BBCH 39), II – na początku tuberyzacji (BBCH 40). Dopuszczalny jest 1 zabieg – 8 l/ha, na początku tuberyzacji (BBCH 40) |
4–6 (8) l/ha
|
||
◇/◆ bulwy osiągają 20% typowej masy – bulwy całkowicie pokryte skórką (BBCH 42–49) 1–4 zabiegi
co 14–21 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0) |
4–6 (8) l/ha
|
||
Soja
|
2-4
|
◇ po wschodach – liścienie całkowicie rozwinięte
|
2–6 l/ha
|
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych
|
2–6 l/ha
|
||
◆ rozwój pąków (pąkowanie)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ początek rozwoju strąków i nasion
|
2–6 l/ha
|
||
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad
|
2
|
◆ Wiosna: rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
|
3–6 l/ha
|
||
Jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
4-7
|
◇ zielony pąk
|
3–6 l/ha
|
◆ różowy pąk
|
3–6 l/ha
|
||
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◇ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości
|
3–6 l/ha
|
||
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
|
3–6 l/ha
|
||
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
|
3–6 l/ha
|
||
Jabłoń – sady fertygowane – owocujący sad
|
2-6
|
◇ zielony pąk
|
3–6 l/ha
|
◇/◆ różowy pąk
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku niskiej temperatury gleby wczesną wiosną (<12°C).
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
|
3–6 l/ha
|
||
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
|
3–6 l/ha
|
||
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację
|
4
|
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się podkładek): początek rozwoju liści
|
3–6 l/ha
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ 2. rok – wiosna (po ścięciu podkładki nad tarczką okulizacyjną): początek rozwoju pędu i liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych
|
3–6 l/ha
|
||
Jabłoń – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami
|
4
|
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się zaszczepionych podkładek): początek rozwoju pędów i liści
|
3–6 l/ha
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ 2. rok – wiosna (10–14 dni po ścięciu pędu głównego na wysokość 60–65 cm): początek rozwoju pędów i liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
|
3–6 l/ha
|
||
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
|
3-7
|
◇ zielony pąk
|
3–6 l/ha
|
◆ biały pąk
|
3–6 l/ha
|
||
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◇/◆ początek dojrzewania owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o czerwonym zabarwieniu skórki
|
3–6 l/ha
|
||
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
|
3–6 l/ha
|
||
Czereśnia
|
3-4
|
◇ biały pąk (BBCH 57–59)
|
3–6 l/ha
|
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ owoc osiąga 70–90% typowej wielkości (BBCH 77–79)
|
3–6 l/ha
|
||
Wiśnia
|
3-4
|
◇ biały pąk (BBCH 57–59)
|
3–6 l/ha
|
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ owoc osiąga 70–90% typowej wielkości (BBCH 77–79)
|
3–6 l/ha
|
||
Brzoskwinia
|
4-5
|
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
|
3–6 l/ha
|
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
|
3–6 l/ha
|
||
Morela
|
4-5
|
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
|
3–6 l/ha
|
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
|
3–6 l/ha
|
||
Śliwa
|
4-5
|
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
|
3–6 l/ha
|
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
|
3–6 l/ha
|
||
Agrest
|
1-2
|
◆ koniec kwitnienia
|
3–6 l/ha
|
◇ początek rozwoju owoców
|
3–6 l/ha
|
||
Malina – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
|
5-8
|
◆ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
◇ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości
|
3–6 l/ha
|
||
◆ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości
|
3–6 l/ha
|
||
◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek kwitnienia
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach owoców
|
3–6 l/ha
|
||
Malina – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
|
5-8
|
◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni
|
3–6 l/ha
|
◆ początek rozwoju kwiatostanów
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek kwitnienia
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach
|
3–6 l/ha
|
||
◇ bezpośrednio po zbiorach
|
3–6 l/ha
|
||
Porzeczka
|
4-8
|
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 10–39) 1-2 zabiegi co 7–21 dni
|
3–6 l/ha
|
◆ początek rozwoju kwiatostanów (BBCH 51–54)
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–64)
|
3–6 l/ha
|
||
◇ rozwój owoców – dojrzewanie (BBCH 71–89) 1–2 zabiegi co 5–14 dni
|
3–6 l/ha
|
||
◇/◆ po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także dla poprawy kondycji roślin w okresie budowania potencjału plonowania na przyszły sezon i zwiększenia zimotrwałości roślin |
3–6 l/ha
|
||
Borówka amerykańska – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące
|
3-8
|
◇ rozwój pąków
|
3–6 l/ha
|
◆ początkowy rozwój liści i kwiatostanów
|
3–6 l/ha
|
||
◇ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia
|
3–6 l/ha
|
||
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozwój i dojrzewanie owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◇ po zbiorach owoców
|
3–6 l/ha
|
||
Winorośl
|
3-4
|
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów
|
3–6 l/ha
|
◆ rozwój kwiatostanów
|
3–6 l/ha
|
||
◇ koniec kwitnienia
|
3–6 l/ha
|
||
◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu
|
3–6 l/ha
|
||
Truskawka – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią
|
3
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym
|
3–6 l/ha
|
◆ Wiosna: rozwój liści i koron
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
|
3–6 l/ha
|
||
Truskawka – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
|
4-6
|
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
◆ biały pak
|
3–6 l/ha
|
||
◇ początek kwitnienia
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek rozwoju owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◆ początek dojrzewania owoców
|
3–6 l/ha
|
||
◆ po zbiorach owoców
|
3–6 l/ha
|
||
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych
|
5
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
|
3–6 l/ha
|
◆ Wiosna: rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Wiosna: początek wzrostu rozłogów
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
|
3–6 l/ha
|
||
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych
|
5-7
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
|
3–6 l/ha
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów
|
3–6 l/ha
|
||
◇ SADZONKI DONICZKOWANE: 2.–3. dzień po sadzonkowaniu
|
podlewanie: roztwór 0,05–0,1% lub opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
|
||
◆ SADZONKI DONICZKOWANE: 5.–7. dzień po sadzonkowaniu
|
|||
◇ SADZONKI DONICZKOWANE: 14.–21. dzień po sadzonkowaniu
|
|||
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo
|
5
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
|
3–6 l/ha
|
◆ Wiosna: rozwój liści
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Wiosna: początek wzrostu rozłogów
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
|
3–6 l/ha
|
||
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
|
3–6 l/ha
|
||
Pomidor
|
3-6
|
◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17)
|
2–6 l/ha
|
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53)
|
2–6 l/ha
|
||
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72)
|
2–6 l/ha
|
||
◇/◆ rozwój i dojrzewanie owoców 1–2 zabiegi co 7–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
|
2–6 l/ha
|
||
Papryka
|
3-6
|
◆ rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17)
|
2–6 l/ha
|
◇/◆ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści 1–2 zabiegi co 5–7 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w warunkach niskiej temperatury oraz w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu, a także w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0) |
2–6 l/ha
|
||
◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53)
|
2–6 l/ha
|
||
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
|
2–6 l/ha
|
||
◆ rozwój owoców, 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76)
|
2–6 l/ha
|
||
Ogórek
|
2-5
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18)
|
2–6 l/ha
|
||
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ po pierwszym zbiorze ogórków
|
2–6 l/ha
|
||
Warzywa cebulowe
|
1-3
|
◆ wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój liści– początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 16–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 43–45)
|
2–6 l/ha
|
||
Brokuł
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ faza 7. liścia – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 17–29)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
|
2–6 l/ha
|
||
Kalafior
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój liści – początek rozwoju róży (›1cm) (BBCH 17–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ róża osiąga 20–50% typowej wielkości (BBCH 42–45)
|
2–6 l/ha
|
||
Kapusta głowiasta biała
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
|
2–6 l/ha
|
||
Kapusta głowiasta czerwona
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
|
2–6 l/ha
|
||
Kapusta pekińska
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
|
2–6 l/ha
|
||
Kapusta włoska
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
|
2–6 l/ha
|
||
Kapusta brukselska
|
1-3
|
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
|
2–6 l/ha
|
◇ wzrost (wydłużanie) pędu – początek rozwoju pąków bocznych (BBCH 33–41)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 70% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–47)
|
2–6 l/ha
|
||
Kalarepa
|
do 1
|
◇ zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
|
2–6 l/ha
|
Rzodkiewka
|
do 1
|
◇ zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
|
2–6 l/ha
|
Jarmuż
|
1-2
|
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
|
2–6 l/ha
|
◇ rozwój pędu i liści (BBCH 33–45)
|
2–6 l/ha
|
||
Marchew
|
2-4
|
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
|
2–6 l/ha
|
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
|
2–6 l/ha
|
||
Pietruszka
|
2-4
|
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
|
2–6 l/ha
|
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
|
2–6 l/ha
|
||
Pasternak
|
2-4
|
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
|
2–6 l/ha
|
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
|
2–6 l/ha
|
||
Seler
|
1
|
Rozsada:
◆ rozwinięty 1. liść właściwy – faza 3. liścia właściwego (BBCH 11–13) |
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
2-4
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
|
Uprawa w gruncie:
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady
◆ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 19/41–43) ◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44) ◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45) |
2–6 l/ha
|
|
Burka ćwikłowy
|
2-3
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
|
◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14)
|
2–6 l/ha
|
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43)
|
2–6 l/ha
|
||
Groch
|
1-3
|
◇ rozwój liści i pędu (BBCH 15–39)
|
2–6 l/ha
|
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
|
2–6 l/ha
|
||
Fasola
|
1-3
|
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–29)
|
2–6 l/ha
|
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
|
2–6 l/ha
|
||
◇ początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
|
2–6 l/ha
|
||
Trawniki
|
2-4
|
◆ po ruszeniu wegetacji wiosennej 1–2 zabiegi co 7–14 dni (dla regeneracji systemu korzeniowego po zimie i szybszego rozwoju roślin)
|
roztwór 0,25–0,3%
|
◆ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–14 dni (dla zwiększenia zimotrwałości)
|
roztwór 0,25–0,3%
|
||
Rozsada warzyw
|
1
|
◆ liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12)
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
◇ 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14)
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
|
||
Szkółki roślin ozdobnych wieloletnich
|
2-4
|
◆ po ukorzenianiu sadzonek/rozsady lub w okresach pozimowej regeneracji sytemu korzeniowego 1–2 zabiegi co 7–14 dni
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
◇ w okresach chłodów wiosennych
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% pryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
||
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
||
Szkółki roślin sadowniczych
|
2-4
|
◆ po ukorzenianiu sadzonek/rozsady lub w okresach pozimowej regeneracji sytemu korzeniowego 1–2 zabiegi co 7–14 dni
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
|
◇ w okresach chłodów wiosennych
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
|
||
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
|
||
Szkółki roślin ozdobnych jednorocznych
|
1-3
|
◆ od okresu ukorzeniania sadzonek/rozsady 1–3 zabiegi co 7–14 dni
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
Rośliny ozdobne
|
2-7
|
◆ w okresie ukorzeniania i w początkowych fazach rozwoju roślin 1–3 zabiegi co 7–14 dni
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
◆ przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia 1–2 zabiegi co 7–14
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
||
◇ w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
||
Uprawy małoobszarowe
|
3-6
|
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych 2–4 zabiegi co 10–14 dni
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1% opryskiwanie roztwór 0,25–0,3% |
||
Uprawy hobbystyczne
|
3-6
|
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych 2–4 zabiegi co 10–14 dni
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
|
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin
|
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
|